Тревожните разстройства включват набор от свързани ментални състояния: 

 • генерализирано тревожно разстройство;
 • паническо разстройство;
 • обсесивно-компулсивно разстройство;
 • посттравматично стресово разстройство;
 • социална фобия и прости (специфични) фобии.

Тревожните разстройства се лекуват чрез комбинация от психиатрични медикаменти и психотерапия. 

Безпокойството, тревогата и стресът са част от живота на повечето хора днес. Но простото преживяване на тревожност или стрес само по себе си не означава, че се нуждаете от професионална помощ или имате тревожно разстройство. Всъщност, тревожността е необходим предупредителен сигнал за опасна или трудна ситуация. Без безпокойство нямаше да можем да предвидим трудностите и да се подготвим за тях.

Тревожността се превръща в разстройство, когато симптомите станат хронични, пречат на ежедневието ни и способността ни да функционираме.

Хората, страдащи от хронична генерализирана тревожност, често съобщават за следните симптоми:

 • мускулно напрежение;
 • физическа слабост;
 • влошена памет;
 • потни ръце;
 • страх или объркване;
 • неспособност за отпускане;
 • постоянна тревога;
 • недостиг на въздух;
 • сърцебиене;
 • разстроен стомах;
 • влошена концентрация.

Тези симптоми са тежки и достатъчно дистресиращи, за да накарат някого да се чувства изключително неудобно, извън контрол и безпомощен.

Тревожните разстройства попадат в набор от отделни диагнози, в зависимост от симптомите и тежестта на безпокойството, което човек изпитва. 

Генерализирано тревожно разстройство

Генерализираното тревожно разстройство може да попречи на нормалното ежедневие в тежки случаи, тъй като причинява непрекъснато безпокойство и напрежение (т.нар. свободно плаващо безпокойство). Проучванията установяват, че жените са по-предразположени да страдат от него. Пациентите с това разстройство се чувстват психически изтощени, уморени и изцедени, изпитвайки неща като безсъние и затруднено концентриране. Добрата новина е, че ГТР подлежи на лечение с когнитивно-поведенческа терапия, антитревожни медикаменти и антидепресанти.

Паническо разстройство

Паническото разстройство причинява внезапни и интензивни атаки на страх, които могат да се случат по всяко време. Тригерите на пристъпа на паника варират при различните хора, а страхът от мисълта за бъдеща паник атака може да засегне ежедневния живот на пациента. Симптомите на паник атака включват задух, замайване, треперене, изпотяване, гадене и горещи вълни. Проучванията установяват, че паническото разстройство засяга до 5% от населението в даден момент от живота. Това може да е наистина голямо затруднение в ежедневието, особено когато човекът страда от агорафобия, състояние, при което околната среда се възприема като опасна. 

Обсесивно компулсивно разстройство

Често терминът обсесивно компулсивно се използва разговорно, за да опише някой, който е чист и спретнат. Въпреки това, много хора не са наясно с факта, че ОКР е тревожно разстройство и че може да причини изключителен дискомфорт и значително да компрометира качеството на живот на пациента. ОКР причинява повтарящи се обсебващи мисли или образи в съзнанието на пациента, което го кара да проверява нещата многократно. Той също така извършва ритуали отново и отново, които могат да включват измиване на ръцете, заключване на врати, броене на вещи и други. Пациентът чувства, че губи контрол и изпитва чувство на страх или тревога. Състоянието може да бъде облекчено с когнитивно-поведенческа терапия.

Социално тревожно разстройство

Социалното тревожно разстройство е най-често срещаното тревожно разстройство. То се проявява още в ранна възраст – до 11-годишна възраст при около 50% от хората и до 20-годишна възраст при около 80%. Проучванията установяват, че разстройството е рисков фактор за последващо депресивно заболяване и злоупотреба с вещества.

Пациентите със социално тревожно разстройство изпитват силен страх от това да бъдат съдени и критикувани от другите, което често се бърка със срамежливост, интроверсия или дори антисоциалност. Човекът със социална тревожност може да избягва дори среща с приятели, а в крайни случаи дори да пропуска работа или да отказва да напуска дома си. Това разстройство може да бъде лекувано с антитревожни медикаменти и когнитивно-поведенческа терапия.

Специфични фобии (известни също като прости фобии)

Фобиите засягат жените повече от мъжете и преобладават при децата и юношите. Те включват ирационален и непреодолим страх от определен тип хора, места, предмети или ситуации, които изглеждат напълно нормални за човек без фобия. Различните видове фобии могат да бъдат лекувани чрез когнитивно-поведенческа терапия и медикаменти.