Психосоматика: причини и лечение на заболявания

Психосоматиката е клон на медицината, който изучава начина, по който психологическите преживявания влияят на нашето здраве. Науката отдавна доказа, че много болести са причинени от психологически причини. Тази статия ще покаже как нашите мисли и емоции, неприязън към себе си, клевета и др. създават психосоматични проблеми и засягат тялото и неговото функциониране. Слушайки себе си и разбирайки тези взаимоотношения, ще се научим да разбираме истината за появата на проблемите си, как да започнем да вземаме правилните решения и да се предпазваме, за да станем способни да променим живота си към по-добро.

Психосоматични проблеми свързани с косата

Ранното посивяване и косопада са показател за отчаяние, стресова ситуация, шок, загуба. Косата е особено важна тъй като е символ на жизнената енергия. Напрежението и страха и провокират проблемите, свързани с косата. В допълнение, проблемите с косата са свързани и с реакция на егото, гордостта и до известна степен обидата. Хората, страдащи от тези проблеми, са дълбоко обезпокоени за финансовия компонент на живота си, за веднъж взето погрешно решение, както и за мнението на другите за тях.

Препоръки

Необходима е вяра в себе си и подкрепа на другите. Важно е да се научите да живеете в хармония със себе си и да премахнете целия контрол, като го преместите във Вселената. Доверете се на “вашия свят”, оставете ситуацията, вярвайте, че всичко ще се нареди по най-добрия за вас начин .

Психосоматични проблеми при гастрит и язви

Гастритът е резултат от продължително негативно мислене и нервни разстройства. Заболяванията на стомаха показват състояние на несигурност, съмнение във всичко и дори безнадеждност.

Постоянното раздразнене, което се облекчава, води до язва. Ако човек има възможност да говори това, което мисли и чувства, стомашните проблеми не биха се повили. Болестите на стомаха често възникват поради убеждението, че човек не е достатъчно добър, както и при хора с ниско самочувствие.

Препоръки

Самообучеавайте се и се стремете към самоприемане и любов към себе си. Погрижете се за себе си: правете упражнения и се хранете правилно, за да си помогнете. Отделяйте си повече време лично за вас. Научете се стъпка по стъпка как да премахнете негативите мисли от главата си, за да не ви превземат лоши усещания и предчувствия.

Психосоматични проблеми на очите

Психосоматичите проблеми с очите са свързани със страха от бъдещето, апатия и страх от това, което се случва наоколо. Хората, които имат това заболяване, често се фиксират върху себе си и осъждат другите. Много от тях също виждат само негативното, без да забелязват красивото.

Един далновиден човек не може да живее тук и сега, той е склонен към много дълги размишления или размисли за бъдещето. Това, което се случва в настоящето, абсолютно не му харесва.

Смята се, че цветната слепота не може да абсорбира радостта от живота. Глаукомата се появява при човек, който не може да облекчи своите страдания от миналото.

Препоръки

Станете отворени за нови идеи, решавайте проблемите, щом се появят и не ги отлагайте във времето. Научете се да гледате положително на света около вас.

Насладете се на настоящия момент – вашето бъдеще е ваше настояще. Радвайте се на малките неща, обичайте себе си.

Психосоматични проблеми свързани с хипертонията

Много хора, страдащи от хипертония, са ужасни егоисти. Хипертониците са твърде тревожни, напрегнати, с повишена емоционална възбудимост и враждебно настроени към околните. Те често показват раздразнителност и агресия, имат песимистичен поглед върху живота.

В допълнение, хората с високо артериално налягане са взискателни към другите, но и към себе си, като често подценяват собствените си сили. Те не знаят как да показват любов, не са в състояние да простят и контролират мислите си.

Препоръки

Много е важно да преразгледате възгледите си за живота. Променете негативното си мислене към позитивно, научете се да виждате доброто и радостното в света и хората. Говорете само за доброто и не се фокусирайте върху лошото.

Необходимо е да се освободите от всички обиди, за да се погрижите за себе си и вашите близки.

Психосоматични проблеми свързани с хипотония

Хората с ниско артериално налягане често имат трудности в общуването с хората. Като правило те са много уязвими и страдат от ниско самочувствие, несигурност. Те нямат кураж. Хипотониците често отказват да действат, защото си спомнят минали неуспехи и предателство.

Препоръки

Избягвайте конфликти, стрес и пренапрежение. Необходимо е да имате хоби или бизнес, който да ви вдъхновява да се развивате в него. Това ще ви накара да се почувствате като значителен човек и ще повиши самочувствието ви.

Психосоматика при главоболие

Честите или дори постоянни главоболия показват буря на информация и размисъл в различни случаи. Много често интелигентните хора страдат от това, когато емоциите им са потиснати. Също така, главоболието може да е в резултат на постоянен страх и ниско самочувствие, чувство за вина, вглабяване в себе си.

Препоръки

Необходимо е да се отървете от негативността и обидите. Използвайте практиката “Прошка”. Вземете си дневник и изсипвайте целия си гняв на хартия. Също така в този случай е полезна медитацията, смях терапията, отдих на открито, както и комуникацията с позитивни и добри хора помага много.

Не забравяйте да приемете себе си, да си позволите да бъдете себе си. Трябва да живеете с мисълта: „Обичам и оценявам себе си. Поглеждам към себе си с пълни с любов очи. От нищо не ме е страх.

Психосоматични проблеми свързани с гърлото

Болестите на гърлото са свързани със сдържан гняв, неспособност на хората да се защитят, нежелание за промяна, криза на творчеството. Често се заема позицията на “бедни и нещастни”.

Бучка в гърлото е страх, ларингитът е гняв, а болките в гърлото са ограничаване на суровите и тежки думи.

Препоръки

Важно е да се научите да не се стремите към съвършенство, а да реагирате спокойно (да вдишвате и издишвате). Необходимо е да се говори за личните чувства и преживявания, които изпитвате, когато някой ви притиска или ви обижда.

Правете йога, медитация, живопис и т.н.

Психосоматични проблеми при зъбобол

По правило проблемите със зъбите възникват при нерешителни хора, които не могат да анализират ситуацията и да вземат решение. Като цяло, всички проблеми с тях са сигурен знак за продължително решаване на проблеми.

Болката в зъбите е индикатор за агресия и гняв, насочени към някого. Отслабването на зъбите се свързва с желанието да се реши един труден проблем. Проблеми със зъбите отляво говорят за лични проблеми, а отдясно – за трудности в общуването. Смята се също, че проблемите с майката са отляво, а бащата – отдясно.

Препоръки

Анализирайте лошите си качества, напишете ги на лист хартия и помислете как да ги елиминирате. Препоръчително е да се прави благотворителна дейност – това прави хората любезни и добри. Помагайте на другите.

Научете се да анализирате мислите си, да практикувате йога или медитация.

Психосоматика на устата и устните

Като цяло, проблемите с устната кухина предполагат някакво недоволство. Ухапването на езика е знак за раздразнение към себе си, както и за приказливост, а на бузите – за безпокойство и скриване на тайните. Като цяло, устата е средство за приемане на нови идеи, и ако имате проблеми с нея, това означава, че всички промени ви плашат.

Природата на нашите сетива се отразява в устните. Напуканите устни говорят за борба на противоположните емоции. Ухапването на устните е проява на прекомерна чувственост, а херпесът е по-сериозната степен на това състояние.

Много често, херпес на устните се появява в резултат на осъждане на хора и клевети, както и на конфликти. Също така, образованието е следствие от ситуацията, когато човек не е бил чут, прекъснат в средата на изречението.

Препоръки

Внимавай какво мислиш и казваш. Не осъждайте хората, по-добре се съсредоточете в самоусъвършенстването. Бъдете по-отворен човек, може би входящата информация ще бъде много полезна за вас.

За да облекчите вината, раздразнителността и гнява си, говорете или изписвайте всичко върху хартия – тя ще издържи и ще се почувствате по-добре.

Психосоматични проблеми свързани с наднормено тегло

Препоръчително е да погледнете вътре в себе си и да преосмислите своите убеждения. Често тялото акумулира твърде много, за да се предпази от въздействието на външния свят, така се проявява беззащитността пред живота като цяло. Понякога това е резултат от желанието за постигане на желаното.

Препоръки

Използвайте техниката „Прошка” всеки път, когато се почувствате обиден от някого. Не запазвайте обидата в себе си: говорете за това или опишете какво чувствате на хартия.

Проследявайте мислите си. Заменете всички негативи срещу себе си с нагласите „Аз съм достоен за любов, аз съм в хармония със себе си, аз съм свободен”.

Психосоматика свързана с носната лигавица

Когато човек има хрема се предполага, че той не признава собствената си стойност. Вие сте жертвата. Така хремата се явява вътрешният плач, който е молба за помощ. Вие потискате вашите истински чувства, така че възниква възпаление.

В детството този проблем често възниква, когато родителите не позволяват на децата си да покажат своята индивидуалност. Те постоянно контролират и налагат волята си. По този начин детето се опитва да достигне до родителите.

Синузитът е подтиснато самосъжаление, както и проява на всякакви негативни емоции (страх, болка, гняв и т.н.). Хроничните форми се появяват поради чувство на самосъжаление и чувство за вина. В допълнение, назалната конгестия предполага, че ситуацията или дасен човек е неприятна за вас.

Препоръки

Препоръчително е да се отървете от това състояние с помощта на утвърждаването: „Обичам себе си и постъпвам така, както на мен ми харесва”. Тъй като запушването на носа е свързано с невъзможност да се наслаждавате на живота, трябва да намерите любимо нещо, което да ви радва и да ви вдъхновява. Не забравяйте да се отървете от всякакво негодувание.

Психосоматика свързана с гръбначния стълб

Гръбначния стълб е опората на нашето тяло. Болката в горната част на гърба често се свързва с липсата на морална подкрепа. Човек има усещането, че не е достатъчно обичан или, обратно, трябва да скрие любовта си.

Болка в средната част се свързва с вина, болезнено житейско минало, желание да се отървете от проблемите.

Като цяло болките в гърба означават конфликт и вина. Човек иска да има нещо, но няма решителност да каже или да го поиска. В резултат на това той трябва да „постави всичко на гърба си”. В допълнение, болките в гърба често се свързват със страха от бедността и финансовия стрес.

Проблемите с движението на тялото са свързани с невъзможността да се проявяват чувства към другите. Ако проблемите са в ляво, тогава става дума за проблеми с роднини, а от дясната страна – за Вселената като цяло.

Появата на херния е резултат на чувството, че човек е в задънена улица и не вижда изход от настоящата ситуация, както и усещането, че животът е против него.

Препоръки

Престанете да мислите, че сте отговорени за нещо или за някого. Ако искате да помогнете, направете го добросъвестно, а не заради дълг.

Необходимо е да обичате себе си и да намерите вътрешна хармония.

Психосоматика при хора с ниско тегло

Прекалено слабитете хора не обичат себе си, не харесват себе си, чувстват се незначителни в сравнение с другите. Страхуват се от провал и се отвръщат от тях. В обществото те са неудобни, искат да “потънат в земята”.

Като правило причината за слабостта идва от детството, когато човек е отхвърлен или изоставен от някого. Може би родителите му не са искали да имат дете и това се е загнездило тряйно и болезнено в неговото съзнание.

Препоръки

Важно е да се разбере, че всеки човек е достоен за любов. Практикувайте медитация, повторете утвържденията. Приемете себе си такива, каквито сте.

Говорете откровено с родителите си. Разберете какво е мислила майка ви по време на бременността и какви са били нейните преживявания.

Психосоматика на врата и шията

Вратът е вид мост между ума и сетивата. Проблемите в тази област показват, че тези два компонента не са особено благоприятни. И това също е индикатор за упоритост, липса на нежелание да се обмислят различни страни на всеки проблем и липса на гъвкавост. Често имащия проблеми с шията, има страх да чуе истината, относно това, което се случва зад гърба му.

Препоръки

Много е важно да се прояви гъвкавост при решаване на проблеми и спорове. Не е нужно да се съгласявате с мнението на другите, но трябва да разберете, че има и други гледни точки относно нещата, още повече, че те могат да се окажат правилни.

Психосоматиката позволява по-различен поглед към заболявания, които се срещат в човешкото тяло. Той съчетава медицина и психология. Надявам се, че описаното по-горе ще ви помогне да разберете себе си и да промените живота си към по-добро.