Справяне с паническите пристъпи

Панически пристъпи представляват внезапен прилив на нарастваща физиологична възбуда, който може да ви “връхлети” от нищото или когато влезете в (или само си помислите за) фобийна ситуация. Сред телесните симптоми, които се проявяват в началото на паниката са:

сърцебиене, стягане в гърдите или задух, усещане за задавяне, световъртеж, слабост, изпотяване, треперене, тресене и изтръпване на дланите и ходилата.

Сред психологическите реакции, които често съпътстват тези телесни промени са:

чувство за нереалност, силно желание да се избяга, страх от извършване на неконтролируема постъпка, страх от полудяване или смърт. Всеки, който е изпитвал панически пристъп знае, че това е едно от най-неприятните състояния, които човек може да преживее.

Първият панически пристъп,

може да има травматичен ефект върху вас и дълго след това да чувствате ужас, безпомощност и силна предварителна тревожност паническите симптоми да не възникнат отново.

Все още не са известни всички причини и подробности за възникването на паническите пристъпи. Не е изяснено защо естествения механизъм “борба или бягство” на тялото може да се задейства без явна причина и извън контекста на обстоятелствата. Някой изследователи са убедени, че паническият пристъп винаги е породен от някакъв стимул, макар и неявен. Други вярват, че произтича от временен физиологичен дисбаланс.

Известно е, че вероятността за панически пристъп е по-голяма, когато човек е подложен на продължителен стрес или наскоро е преживял значителна загуба. Промените, които в най-голяма степен способстват за намаляването на тежестта на паническите пристъпи са:

  • Редовно практикуване на дълбока релаксация;
  • Програма за редовна физическа активност;
  • Спиране на приема на стимуланти – особено кофеин, захар и никотин;
  • Развиване на умението да се признават и изразяват собствените чувства, особено гнева и тъгата;
  • Възприемане на вътрешен монолог и “базови убеждения”, способстващи по-спокойна и приемаща нагласа към живота.

Тези пет промени в начина на живот варират по важност при различните хора. Успеете ли да осъществите и петте обаче, ще установите, че с времето проблемът ви с паниката отшумява.

За да се постави диагноза паническо разстройство, в рамките на един месец след паническия пристъп трябва да е налице междупристъпна тревожност с очаквания на следващ пристъп или отбягващо поведение.