Хистрионна личност се нарича още хистерична или инфантилна личност. Хората с хистрионно личностово разстройство се отличават с дълбок егоцентризъм и желание за социална значимост. Те са лабилни, егоцентрични, лесно обидчиви, неспособни към трайна привързаност. Разпознават се по повърхностната и хладна емоционалност. Някой се отличават с необуздано фантазиране, както и с патологична лъжливост и манипулативност. Хистрионна личност е характерна с прекомерно драматизиране на собствените си преживявания, театралност, преувеличено изразяване на чувствата. Това е свързано с повишеното им желание да са център на внимание, да бъдат забелязани и харесани от всички. Хистрионните личности лесно се повлияват от околните, обикновено имат повърхностни и лабилни емоции. В търсене са на различни източници на вълнение и въздействие, в които да се открояват от останалите. Именно поради това хистериците често са неподходящо съблазнителни в облеклото или поведението си, страдат от свръхангажираност с физическа привлекателност. Те търсят внимание, чрез провокативно и прелъстяващо поведение и външен вид. Чувстват се некомфортно, когато не са център на внимание и биха направили всичко, за да го привлекат като използват цветиста реч, облекло, грим, флирт.

Хистрионна личност няма самоуважение извън свидетелствата на чуждия интерес. Емоционалното изнудване чрез пози или намеци за самоубийство са сред основния ѝ репертоар за постигане на своето. Егоизмът и несъобразяването с другите достигат понякога изненадващи размери и общуването с нея е изтощително.

Тези хора са слепи за собствените си качества и всеки опит те да им се разкрият, било то чрез рационални доводи или чрез открита конфронтация, се посреща с оскърбление. Последното отблъсква хората, което кара хистрионната личност да извади от „реквизита си“ емоционалното изнудване, което действа още по-отблъскващо и я поставя в порочен кръг.

One Reply to “Хистрионна личност”

  1. Играе Sweet Bonanza правене на депозити за пари е много забавно, особено защото, не е нужно да се правят големи залози. Това веднага позволява на участниците да разпределят парите си и да ги харчат на малки порции на различни нива. По този начин можете да играете толкова дълго, колкото искате, и да не се притеснявате, че парите в сметката ви ще свършат. Sweet Bonanza https://sweet-bonanza-xmas.com/bg/ е лесна за печелене и затова тази игра е обичана от милиони.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *