Психологичното консултиране е за хора, които имат конкретна проблематика. При този вид психологична помощ клиентът сам определя своята заявка, спрямо конкретен проблем. Психологично консултиране е за помощ на хора в рамките на психологичната норма, адаптиране, развитие на психологичния потенциал.

Методи на психологична помощ :

– Индивидуално и групово въздействие;

 – Интелектуално въздействие–основава се на законите на логиката– използва се информация за решаване на определен проблем;

 – Емоционално въздействие,с помощта на техника на емоционална подкрепа;

– Поведенческо въздействие–използва се обучението на друг човек.

Психологичното консултиране е процес на взаимодействие между помагащата страна – психологът и този, който търси помощ-клентът. Включва използването на психологични теории комуникационни умения за решаване на трудни проблеми на клиента.

Психологичното консултиране има за цел да помогне на клиента без никакъв натиск да вземе решение. Някой от формите–информиране и насочване на клиента, както и констатациите на психолога са насочени към това клиента да осъзнае своя проблем. Този процес не е само набор от техники, а включва формирането на специални взаимоотношения между психолога и клиента. 

Психологът не решава проблемите на клиента, а го подпомага да ги осъзнае и да намери правилния начин за решаването им.

Психологичното консултиране и психологична помощ са път към изцеление на душата, път към щастлив, изпълнен с радост и наслада живот. Думата път не е написана случайно. Път е, защото изисква да се измине определено разстояние, което тръгва от неволята и върви към добруването.  Доброто психическо здраве е гаранция за добро общо здравословно състояние .

Здрав дух – здраво тяло!

Всичко, което оказва влияние на психиката, въздейства и на тялото. Науката за психологията залага на твърдението, че човек може да повлияе на своето здраве, съответно и на своите заболявания. В това се крие връзката ум-тяло, която представлява психосоматиката. Ние всъщност сме две отделни части, вплетени в едно цяло. И тези две части са здраво свързани и не могат да функционират една без друга. Когато дълго време изтезаваме нашата душа с негативни мисли и емоции, неминуемо ще страда и нашето тяло. Както и обратното – когато системно не си доспиваме или се преуморяваме се физически – ще се чувстваме уморени и психически.

За да преодолеем по-лесно заболяванията, трябва да се избавим от негативните мисли, страхове, безпокойства, т.е трябва да приведем в ред душата си. Психологична помощ е не само полезна, но също така и необходима, особено в условията на стреса и  динамиката в съвременния свят.  Тя е стъпало към себепознанието и подобряването на отношенията  с другите. Всичко става по – лесно, когато човек знае на какво е способен, вярва в себе си и не носи бремето на излишните тревоги и съмнения. Така може много по – лесно и пълноценно да развие личността си и да използва пълния си потенциал.

One Reply to “Защо е нужна психологична помощ”

  1. I was pretty pleased to uncover this great site. I wanted to thank you for ones time for this particularly wonderful read!! I definitely appreciated every part of it and i also have you saved to fav to look at new information in your website.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван.